Opvoeden is geen eitje en je wil dat je kind opgroeit tot een zelfverzekerde, sterke persoonlijkheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind weet dat ze gewaardeerd wordt, ongeacht haar cijfers of gedrag? Hier komt het belang van zelfvertrouwen om de hoek kijken.
Zelfvertrouwen: wat is dat nou eigenlijk?
Zelfvertrouwen is weten dat je dingen kunt, zelfs als ze een beetje (of heel) moeilijk lijken. Als je zelfvertrouwen hebt, weet je wat je waard bent. Je ziet fouten als kansen om te leren, je zegt ‘Ik kan dit’ in plaats van ‘Ik kan dit niet’, en je gelooft dat je elke uitdaging aankunt. (Iedereen heeft trouwens momenten waarop dit allemaal niet lukt, en ook dat is oké.)
Verwar zelfvertrouwen niet met arrogant zijn of denken dat je beter bent dan anderen. Of met dure spullen kopen om aandacht te trekken. Zelfvertrouwen betekent ook niet perfect zijn en je emoties onderdrukken Zenuwachtig of bang zijn we allemaal weleens.
Begin bij jezelf
Een kind bouwt het snelst zelfvertrouwen op met zelfverzekerde volwassenen om zich heen. Ze nemen nu eenmaal over wat ze zien bij jou. Heeft jouw zelfvertrouwen een oppepper nodig? Focus je daar dan eerst op. Dit gaat niet van de ene op de andere dag, maar begin met het vermijden van het kritische stemmetje in je hoofd en negatieve gedachten en opmerkingen, al helemaal in het bijzijn van je kind.
Oefen positieve selftalk, zorg dat je gezond bent (zowel in je hoofd als in je lijf), omring jezelf met positieve mensen en stop met zelfvergelijking. Behandel jezelf zoals je een goede vriend of vriendin behandelt. Ga een duel aan met je angsten, geef je over aan een nieuwe hobby en sta even stil bij prestaties, je sterke punten en talenten.
Geef het door
Oké, we hebben het over jouw zelfvertrouwen gehad, nu dat van je kind nog. Hieronder vind je een paar tips om haar te helpen groeien met zelfvertrouwen, veerkracht en een gezonde dosis assertiviteit:
- Laat zien dat je kind onvoorwaardelijk geliefd is. Die liefde is niet afhankelijk van cijfers, talent of gedrag.
- Benoem het als je kind zelfvertrouwen laat zien. Als ze iets nieuws proberen bijvoorbeeld, of doorzettingsvermogen laten zien. 'Je hebt doorgezet! Daar had je zelfvertrouwen voor nodig', of 'Kijk nou! Jij kunt moeilijke dingen doen!' is al genoeg.
- Voer open gesprekken over fouten maken. Bescherm je kind niet tegen falen en raak niet in paniek als er iets misgaat.
- Help je kind nieuwe vaardigheden te leren en passies en talenten te ontdekken.
- Leer je kind over assertiviteit en grenzen. Dat afstand nemen van bijvoorbeeld toxic vriendschappen niets is om je schuldig over te voelen.
- Zorg dat jouw kind weet dat ze bij je terecht kan in moeilijke situaties. Luister en leef mee. Los haar problemen samen op.